Louise Edlund
Louise Edlund från organisationen Hjärnkoll Västmanland. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.

Hjärnkoll Västmanland: De unga kan aldrig slappna av

2:03 min

Dagens unga stressas av de allt högre krav som ställs på dem i skolan. Och när de presterar dåligt så höjs kraven, menar före detta läraren Louise Edlund från Hjärnkoll Västmanland.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat de senaste 30 åren. De blir också mer stressade av de allt högre krav som ställs på dem i skolan med fler prov och mål som ska uppfyllas.

Systemet med kursbetyg har förvärrat läget, menar Louise Edlund, själv före detta gymnasielärare, från Hjärnkoll Västmanland, en organisation som pratar om psykisk ohälsa.

– De kan aldrig slappna av. Då vet de att det där betyget kommer att följa mig resten av gymnasiet, det kommer aldrig att ändras.

När ungdomarna presterar dåligt i skolan så höjs kraven, säger hon:

– Jag jämför med om man skulle träna en häst. Om den hoppar hinder och river, så går ju inte tränaren ut och höjer hindren.

– Men jag upplever ibland att vi tycker att våra elever presterar sämre i PISA och då vill vi höja kraven. Då stärker vi upp målbilden, säger Louise Edlund till P4 Västmanland.

– Nu ska de klara ännu mer, lite till, för att verkligen försäkra oss om att våra barn kan - i stället för att titta på vad de behöver runt omkring sig för att klara de mål vi har satt i våra kurser. Och där finns det för lite resurser i skolan idag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista