näringslivschefen i Köping, Camilla Nilsson.
1 av 2
Foto: Bildmontage: Pressbild/Sveriges Radio
Dan Sederowsky
2 av 2
Dan Sederowsky tjänade en hacka under inspelningen av Tårtgeneralen och den holländska produktionen Kronvittnet. "Jag kände mig som James Bond" säger han om en båtjakt där han fick agera båtförare. Foto: Jessica Andersson

Efter Tårtgeneralen: Nu vill Köping ha mer film till stan

2:01 min

Det lokala näringslivet i Västra Mälardalen mår bra av fler filmproduktioner. Därför vill näringslivschefen att kommunen startar en fond för finansiering av filmer.

– Så vi har pengar för att gå in i produktioner, och förhoppningsvis få pengar tillbaka också, säger näringslivschefen i Köping, Camilla Nilsson.

Tårtgeneralen genererade 5 miljoner kronor till den lokala ekonomin. Höstens holländska tv-produktion landar troligtvis också i miljonklassen.

– Jag tycker absolut att det är bra, jag var en av de som tjänade pengar och dessutom var det jäkla roligt, säger företagaren Dan Sederowsky som förutom att hyra ut bilar också fixade en likbil och snabb båt till den holländska produktionen.

Fråga

Mer om "Kronvittnet"

Inspelningen skedde i Köping, Arboga och Kungsör i augusti och september 2018. Bland annat kunde Köpingsborna höra en massiv smäll när filmteamet sprängde en bil den 27 augusti.

Serien är en kombination av fiktion och reality där nio holländska kändisar ska lösa ett mordmysterium. Premiär skedde i mitten av oktober. Se mer via programmets Facebooksida (Obs - på holländska)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista