Polishuset i Västerås.
Polishuset i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

15-åring släppt efter pistolhot mot polis

1:35 min

Den 15-åring som igår anhölls efter att ha riktat en pistol mot en polis vid polishuset i Västerås har nu släppts, men är fortsatt misstänkt.

Det saknas skäl att ha pojken fortsatt frihetsberövad, som däremot fortsatt är misstänkt för grovt hot mot tjänsteman och grovt vapenbrott.

Karl Jigland är kommunikatör vid Åklagarmyndigheten.

– Personen har förhörts och därefter har jouråklagare hävt anhållandet, utifrån bedömningen att det saknas skäl att hålla honom fortsatt frihetsberövad.

Kvarstår misstankarna?
 
– Ja, han är fortsatt misstänkt för båda brotten och förundersökningen fortsätter, säger Karl Jigland.

Händelsen inträffade igår, fredag eftermiddag, vid Västerås polishus när tre personer försökte ta sig in med en bil genom grindarna. De poliser som var på plats fick ut 15-åringen ur bilen och grep honom. Det utan att några skott avlossades, enligt polisen.

Och polisen bedömer pojkens pistol som ett riktigt vapen, men ingen ska ha skadats.

Med i bilen fanns även en man i 60-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern. Vilka de är kan varken polisen eller Åklagarmyndigheten i nuläget berätta.
 
– Det var ingenting som jouråklagaren ville gå in på i nuläget med tanke på förundersökningssekretess och att ärendet fortfarande är inne i ett tidigt skede, säger Karl Jigland.
 
Efter incidenten vid polishuset anmälde mannen i 60-årsåldern polisen för tjänstefel. Polisen vill inte gå in på vad anmälan gäller utöver själva rubriceringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista