Berndt Lindholm, ordförande i Björksta bygdegårdsförening.
1 av 5
Berndt Lindholm, ordförande i Björksta bygdegårdsförening. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Björksta bygdegård.
2 av 5
Björksta bygdegård. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Björksta bygdegård.
3 av 5
Björksta bygdegård. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Björksta kyrka.
4 av 5
Björksta kyrka. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Anders Westin, Västmanlands bygdegårdsdistrikt.
5 av 5
Anders Westin, Västmanlands bygdegårdsdistrikt. Foto: Sveriges Radio

Bygdegårdarnas säkerhetsarbete ses över

2:12 min

I Västmanland finns 37 bygdegårdsföreningar och samtliga har nu, genom ett projekt, uppmuntrats att se över brandsäkerheten – men också hur man förhindrar inbrott och vattenskador.

Bygdegårdar ute på landsbygden används ibland vid bröllopsfester och andra typer av arrangemang, och periodvis kan de också stå tomma. Därför är det viktigt att se över säkerheten och olika skydd.

Satsningen, som varit återkommande på andra håll i landet sedan några år tillbaka, bekostas av Bygdegårdsförsäkringens investeringsbidrag, och det är första gången västmanlandsdistriktet är med.

Enligt Anders Westin från Västmanlands bygdegårdsdistrikt, en regional paraplyorganisation för länets bygdegårdar, har tre informationsmöten hållits där flera bygdegårdsföreningar fanns på plats.

– Av de 37 föreningarna har 20 varit representerade på de tre mötena hittills, säger Anders Westin.

Björksta bygdegård öster om Västerås används flitigt, och bakom den finns en aktiv förening som satsat på att förbättra säkerheten, berättar ordföranden Berndt Lindholm.

– Vi har seriekopplade brandvarnare och brandsläckare. Dessutom planerar vi att montera in en vattenfelsbrytare, säger Berndt Lindholm.

Västmanlands Nyheter har tidigare skrivit en artikel om projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista