Hallstahammar fick rätt mot Migrationsverket - igen

Hallstahammars kommun ska få 840 000 kronor från Migrationsverket. Det har Kammarrätten nu slagit fast.

Bakgrunden är att kommunen velat ha ersättning för kostnader i samband med flyktingförläggningen i Hallstahammar, som lades ner den sista mars i år.

Men Migrationsverket har inte velat betala. Ärendet hamnade i Länsrätten, som gav Hallstahammars kommun rätt. Migrationsverket överklagade till Kammarrätten, som också ger kommunen rätt.

Hallstahammars kommunalråd Agneta Ivemyr (s) tycker - inte helt oväntat - att Kammarrättens dom är riktig, och hon är inte förvånad:

- Nej, den är ju rätt! Jag är inte förvånad över att jag får rätt!

- Jag tycker att det här är riktigt; så här skulle det ha varit från början, säger Agneta Ivemyr till P4 Västmanland.

Som det ser ut nu ska alltså Migrationsverket betala 840 000 kronor till Hallstahammars kommun för kostnader som kommunen hade när det fanns en flyktingförläggning på orten.

Pia Fast, som var chef för Migrationsverket i Hallstahammar innan förläggningen lades ner, är inte heller förvånad över Kammarrättens dom.

- Nu har ju Kammarrätten sagt sitt och på Migrationsverket har vi haft en annan tolkning. Men det är ju så att det är en faktisk kostnad som kommunen har. Sedan, om de har rätt till pengarna enligt vad förordningen säger, det får juristerna titta på, menar Pia Fast.

Nu ska Migrationsverket bestämma sig för om man ska överklaga till Regeringsrätten eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".