Skugga av en rullstol och Försäkringskassan.
Foto: Henrik Montgomery/TT, Hasse Holmberg / TT
LSS-utredningen presenteras

Förslaget: Barn under 16 förlorar LSS

1:42 min

Utredningen med förslag om hur assistansersättningen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska ändras överlämnas nu till till övergångsregeringen.

 Utredningen har kritiserats redan innan den presenteras. Kritiken gäller delvis oron för att brukare ska bli av med personlig assistans. Men enligt den särskilda utredaren Gunilla Malmborg görs inga besparingar

– Inga som har LSS-insatser i dag kommer att bli utan insatser, säger hon och tillägger att reformen syftar till att ge fler LSS-insatser.

Utgångspunkten har varit att statens kostnader för personlig assistans inte får bli högre än de är i dag. Därför föreslås vissa kostnader flyttas från staten till kommunerna och vice versa. Personlig assistans blir helt och hållet ett statligt ansvar. Gunilla Malmborg betonar att det rör sig om en omfördelning. 

– Det blir tydligare vad var och en ska göra, och personer behöver inte bollas emellan.

Barn under 16 år föreslås inte längre beviljas personlig assistans i nuvarande form, utan istället erbjudas ett nytt stöd. 

– Det blir ett bredare stöd och ett alternativ till barn som idag har personlig assistans. Också för de barn som idag inte har personlig assistans, säger Gunilla Malmborg.

Stödet gäller både medicinska behov, såväl som aktivitets och sociala behov. Det kommer att vara kommunernas ansvar, vilket ska borga gör bättre kvalitet och uppföljning. 

– Kommunerna har förutsättningar för att samordna de insatser som finns. Det är ett mer ändamålsenligt stöd för barn och deras familjer än vad personlig assistans är idag. 

Men Maria Persdotter, förbundsordförande för Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), håller inte med.

– Det är väldigt luddigt vad det här stödet handlar om. Problemet med det är att det sedan blir upptill varje kommun att tolka det här. Det innebär att vi kommer att få 290 olika tolkningar om vad barn under 16 år med funktionsnedsättningar ska få. Det kommer att spela stor roll var man bor, det är horribelt.

Tidigare har brukare, för att leva upp till kraven om personlig assistans, behövt bedömas ha minst 20 timmars behov per vecka. Den tidsbegränsningen försvinner. 

– Man behöver fortfarande visa att man har behov, men det blir på en lägre nivå, man behöver inte visa att man har behov för tjugo timmar. 

Ersättningen för anhöriga som är personliga assistenter föreslås bli lägre. 

Utredningen har, redan innan den presenterats, fått utstå kritik både från funktionshinderrörelsen och assistansbranschen. Föreslagna reformer, menar man, kommer kraftigt att beskära funktionshindrades frihet såväl som innebära att tusentals tjänster inom personlig assistans försvinner. 

Förslagen föreslås träda i kraft 2022.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista