Mer kaffe och mindre skadegörelse i Kungsör

Ungdomscafé ska stoppa stök i Kungsör

Ett café för ungdomar i Kungsör ska leda till minskad skadegörelse i centrum, hoppas kommunen.

Efter mycket skadegörelse och stök på kvällar och nätter startade man ett arbete för att komma tillrätta med problemen, och caféet är en del i det arbetet.

Caféet ligger i gamla Folkets Hus i Kungsör, och där finns några runda cafébord med stolar, en TV-hörna och en datorhörna.

Caféet - som är öppet för alla ungdomar - startade efter att det varit mycket skadegörelse som gjorde att kommunen fick lägga ner mycket pengar på sanering, lagning av krossade fönsterrutor osv.

I det förebyggande ungdomsprojektet, som ska pågå till slutet av nästa år, ingår också andra delar, som att samtala med ungdomar och försöka komma tillrätta med problem så tidigt som möjligt. Man ska också hålla i nattvandringar med föräldrar.

- Vi hade en träff med ungdomar och föräldrar (...) så diskuterade vi fram och tillbaka med dem om vad de ville ha, och kom fram till att de ville ha någonstans att vara - och där är vi nu i Folkets hus, säger Stefan Karlsson, en av de två ledarena för projektet ”Förebyggande Ungdomsarbete” i Kungsör.

Caféet är öppet varje onsdagkväll för alla ungdomar i Kungsör, och har varit välbesökt sedan det öppnade i september, med ett 30-tal ungdomar varje gång.

Två av dem är Johan Westerberg och Emil Wahlgren:

- Det är kul att vara här och spela kort och dator och musik och sådant.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".