Kvinnomisshandel
1 av 3
Foto: Claudio Bresciani / TT
Pernilla Börjesson, utvecklingsledare inom området våld på länsstyrelsen i Västmanland.
2 av 3
Pernilla Börjesson, utvecklingsledare inom området våld på länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Karin Nilsson Kelly, Socialstyrelsen
3 av 3
Karin Nilsson Kelly, Socialstyrelsen. Foto: Privat.

Efter #metoo kommer #upptäckvåldet

2:22 min

En stor utbildningssatsning ska minska våldet mot äldre kvinnor, kvinnor med funktionsnedsättning och kvinnor inom missbruk och prostitution.

Att upptäcka övergrepp kan vara svårt, i vissa fall kan en kvinnas ålder, missbruk eller funktionshinder vara det som syns först och tydligast och därmed stå i vägen för frågor om vad som egentligen orsakat blåmärket eller benbrottet.

Efter det stora #metoo-uppropet följde en mängd upprop inom särskilda grupper, bland annat #slutvillkorat bland kvinnor med funktionsnedsättning, #utanskyddsnät bland kvinnor med missbruksproblem och #intedinhora bland prostituerade.

Under andra halvåret 2018 gav regeringen 25 miljoner till ett kunskapslyft för främst socialsekreterare för att upptäcka övergrepp mot de här grupperna. Av dessa fick Länsstyrelsen i Västmanland 660 000, pengar som bland annat använts för utbildning om jämställdhet och maskulinitet för medarbetare inom socialtjänst, äldreomsorg och skolor.

– Tanken är ju att man ska bli bättre på att se och förstå - ser man och förstår man så kan man ju också hjälpa till, säger Pernilla Börjesson som är utvecklingsledare inom området våld på länsstyrelsen i Västmanland.

Även Socialstyrelsen fick en del av de statliga pengarna och socialstyrelsens projektledare Karin Nilsson Kelly säger att helhetssynen varit en viktig del i utbildningarna.

– Om man får in en person med till exempel missbruksproblem, att man inte bara ser missbruket utan att man faktiskt ser att det här är en person som är kanske våldsutsatt, säger Karin Nilsson Kelly på Socialstyrelsen till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista