Dennis Lindberg försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland
Dennis Lindberg försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Sveriges Radio/arkiv

Mobiltelefonistörningar drabbar länets kommuner olika

2:23 min

Vid strömavbrott är det kommunens ansvar att se till att invånarna har tillgång till en nödtelefon. Enligt länsstyrelsen i Västmanland är beredskapen i länet god.

Dennis Lindberg försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland, myndigheten som ska se till att kommunerna uppfyller sina ansvarsområden, menar att beredskapen i länet generellt är god.

– Generellt är beredskapen är god i vårt län. När mobiltelefonin slås ut är läget känsligt och kan innebära påfrestningar. Kommunerna behöver titta över och arbeta med tillgängligheten, säger han.

Länets tio kommuner har sina egna lösningar på mobiltelefonistörningar. Vissa kommuner, som till exempel Västerås, har ett antal trygghetspunkter. Platserna finns utlokaliserad radiokommunikation för säkerhetsorganisationer och räddningstjänsten.

USAM är länsstyrelsen samverkansform som sammankallar de inblandade aktörerna vid en kris is samhället.

– Vid en telefonistörning eller då det finns risk att den ska slås ut, kommer vi att sammankalla berörda aktörer. För att tidigt kunna aktivera de kommunala planerna, säger Dennis Lindberg försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista