Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokala TV-nyheter på arabiska

Ikväll är det höstpremiär för nyheter på arabiska i lokal-TV i Västerås. Nyheterna sänds även i lokal-TV i Eskilstuna.

Programmet som sänds för första gången halv sju repriseras sedan flera gånger under helgen under lördag och söndag.

Susanne Hansson-Böe, mediapedagog på öppna kanalen, menar att det är viktigt att arabisktalande erbjuds nyheter även på sitt eget språk.

- Jag kände att det här var en väldigt viktig del, så det här har vi tagit på oss själva. Nyheter är ju en väldigt viktig del i hur man engagerar sig i det samhälle man lever i så det är jätteviktigt att det blir regionala eller lokala nyheter på det språk man själv talar.

Nyhetsuppläsaren Intisar Zubair, med rötterna i Bagdad i Irak, har fått journalistutbildning i Moskva, men idag arbetar hon som hemspråkslärare i Västerås. Öppna kanalens nyheter på arabiska är en liten men ändå mycket betydelsefull bisyssla för henne.

- Jag läste vid Moskva universitet i sex år men sedan var det svårt att få jobb här eftersom man har barn och familj. Sedan fick jag den här chansen och det är roligt, säger Intisar Zubair till P4 Västmanland.

Materialet till de arabiska nyheterna får öppna kanalen av TV4 Mälardalen. Susanne tittar igenom inslagen och skriver ner det som sägs. Intisar översätter sedan texterna till arabiska och på torsdagar spelar man in helgens nyhetsprogram.

Premiärsändningen innehåller tre inslag och handlar om bland annat om VSK-fotboll och SAAB i Eskilstuna.

Nyheterna är inte heltäckande medger Susanne Hansson-Böe, men det blir vad resurserna räcker till.

- Det är ändå mer än det finns för övrigt, konstaterar hon.

Förutom arabiska hoppas Hansson-Böe att man snart kommer igång nyhetssändningar även på flera andra språk

- Som vi har nu så har vi nyheter på arabiska men skulle vilja ha nyheter även på surani, somaliska och på teckenspråk, som är en av mina drömmar, samt gärna även på finska och engelska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".