Så ska Sala kommun spara 25 miljoner på skolan

1:57 min

Sala kommun går back ekonomiskt och i år ska 25 miljoner kronor sparas på barn och utbildning. Nu finns ett förslag om hur skolnämnden ska minska kostnaderna.

– Hela förslaget går ut på att hitta andra besparingsmöjligheter där det går, på det som inte är lagstadgat, säger Hanna Westman, som företräder partiet Salas bästa och ordförande i skolnämnden.

Det blåser hårda ekonomiska vindar i Sala. Det kärva ekonomiska läget med minskade statsbidrag, fler elever i förskola och skola och ökade hyreskostnader har fått politikerna att dra i nödbromsen.

25 miljoner ska dras in, enligt förslaget från den politiska majoriteten, samtidigt som det inte ska försämra kvalitén i undervisningen, lärartätheten ska inte försämras och barngruppernas storlek i förskolan ska inte bli större.

– Personalgrupper och elever ska drabbas så lite som det bara går, säger Hanna Westman

Den politiska majoriteten vill spara på lokalkostnader och bevara landsbygdsskolorna. Och Kulturskolan ska vara kvar, men ska minska kostnaderna.

Kostnader ska skäras ned inom skolledningen och majoriteten föreslår organisationsförändringar och återhållsamhet med utbildningar och konferenser.

Avgifterna i förskolan ses över och reglerna för små barn till de som inte arbetar eller studerar, stramas åt. Det kan frigöra platser i förskolan, enligt förslaget.

Öppna förskolan föreslås läggas ned och kommunen ser över kostnader för måltidsverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista