Saddam Hussein i rätten idag

Västeråsare välkomnar rättegången mot Saddam Hussein

Idag började rättegången mot Iraks förre president Saddam Hussein. Rättegången mot Saddam Hussein hålls i ett av hans gamla palats i Bagdad.

Många Irakier i Sverige välkomnar rättegången. En av dem är Västeråsaren Hama Dostan, som är författare från Irakiska Kurdistan.

Det här är den första i en rad processer mot Saddam Hussein och detta åtal gäller brott mot mänskligheten i början av 80-talet. Då mördades 143 shiamuslimska män och flera tusen personer torterades i den irakiska byn Dujail.

För Västeråsaren Hama Dostan, som är författare från Irakiska Kurdistan, betyder rättegången väldigt mycket.

-Äntligen ställs en stor diktator till svars för de brott han har gjort mot mänskligheten, säger han till P4 Västmanland.

Han tror att rättegången får stor betydelse, eftersom det är första gången i arabvärlden som en ledare ställs inför rätta. Hama Dostan tror att det betyder mycket för offren. Han menar att det blir en bekräftelse och ett erkännande att Saddam Hussein får stå till svars för den smärta han orsakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".