Nya jobb när polisen satsar i Norberg

Polisens kontaktcenter i Norberg får ytterligare ett län att ta upp anmälningar ifrån och lämna upplysningar till. Den 1 februari utökas servicen från att gälla Västmanlands och Gävleborgs län till att också omfatta Örebro län, vilket samtidigt innebär nya arbetstillfällen.

”Det har visat sig att vi har varit väldigt lyckosamma på att upp anmälningar och därför har Örebro hört sig för om inte vi kan ta upp anmälningar från deras län också”, säger länspolismästare Ann-Marie Orler.

-Vi har besvarat, tagit emot samtalen på utsatt tid och gett en bra service, säer Ann-Marie Orler.

Det är till kontaktcentret i Norberg man kommer i första hand om man idag ringer 114 14 från Västmanlands eller Gävleborgs län och vill göra en anmälan eller få information om exempelvis pass eller vinterdäck, men till tre fjärdedelar handlar samtalen om anmälningar om brott, berättar centrets chef Bo Jansson:

-De här mängdbrotten; cykelstölder, bilinbrott, borttappat gods, sommarstugeinbrott, källarinbrott...

Varje år anmäls cirka 18000 brott i Västmanlands respektive Örebro län, och i Gävleborgs län cirka 13-14000 per år. Sammantaget alltså nära 50000 anmälningar om brott som kontaktcentret kan komma att få ta emot nästa år.

Norberg tackar och tar emot uppdraget, och gör plats i kommunhusets nedre botten i och med att kommunens miljö- och byggnadsnämnd den 1 januari samordnas med den i Avesta. Det blir 8 nya arbetstillfällen, vid sidan av de 10 som redan finns i kontaktcentret i Norberg. Sedan har centret också 4 anställda i Sala, 2 i Östervåla och 1 i Fagersta. De nya jobben behövs, säger kommunstyrelsens ordförande Kent Persson:

-Vi har en för hög arbetslöshet, framför allt bland ungdomar. Vi behöver ha ett tillskott inom tjänstesektorn för att bredda arbetslivet.

Ann-Marie Orler säger att det nu kommer att ske en rekrytering:

-Det är jobb som också kan passa funktionshindrade, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".