Omöjligt spåra fildelare efter dagens dom?

Att den 28-åring från Västerås som idag dömdes för olaglig fildelning bara dömdes till dagsböter kan få konsekvenser.

Det kan nämligen innebära att brottet räknas som så ringa att polisen inte har rätt att begära ut IP-adresser, dvs det  nummer som varje dator har, från internetleverantörerna.

Det betyder att det kan bli i princip omöjligt att spåra fildelare på nätet.

Västmanlands tingsrätt lägger i dagens dom stor vikt vid vad 28-åringen sade i polisförhöret. Uppgifter som han sedan lämnade under huvudförhandlingen tycker rätten framstår som en efterhandskonstruktion, och att dessa i viss utsträckning är osannolika.

28-åringen sade under huvudförhandlingen bland annat att uppgiften om att han under polisförhöret skulle ha erkänt byggde på ett missförstånd.

I rättegångssalen sade han dessutom att han aldrig hade haft den film åtalet handlar om hemma, men tingsrätten noterar att han inte har ifrågasatt att förhöret gällde filmen ”Hip hip hora”.

Mannen åtalades sedan ”Antipiratbyrån”, musik- och filmbranschens egen organisation för att komma åt olaglig nedladdning, hade sett att filmen ”Hip hip hora” hade gjorts tillgänglig för andra i december förra året, från en viss IP-adress.

Därefter anmälde man adressen till polisen. Sedan vände sig polisen till internetoperatören, som spårade den till den 28-årige västeråsaren.

Frågan är nu vilka följder den här domen får, som det första prövade rättsfallet i Sverige när det gäller nedladdning av upphovsrättsskyddat material - även om fallet har prövats mot den upphovsrättslagstiftning som gällde innan lagstiftningen skärptes den 1 juli i år.

Det är bara internetoperatörerna som kan koppla en IP-adress till en fysisk person, och det kan polisen begära av operatörerna - om praxis i kommande rättegångar blir fängelse, inte bara dagsböter som Västmanlands tingsrätt alltså meddelade idag.

Imorgon, onsdag, väntar en rättegång i ett liknande fall i Sollentuna och sedan en dom i det målet i mitten av november.

Åklagaren Chatrine Rudström säger att hon vill ta del av utgången också i Sollentunamålet, innan hon vill kommentera rättsläget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".