Valet till Europaparlamentet

Felicia Granath (V): Klimathotet och jämlikhet inom EU är akuta frågor

8:22 min
  • Inför valet till Europaparlamentet intervjuar P4 Västmanland de västmanländska kandidaterna från de olika partierna.
  • Felicia Granath från Västerås, som kandiderar för Vänsterpartiet, tycker att klyftorna inom EU måste minska.
  • "Vi behöver jobba både med jämställdhet och klimat och se till att människor som arbetar och lever inom EU har bra arbetsvillkor och sociala rättigheter", säger hon.

Kort EU-skola

Europiska Rådet. Där sitter regeringschefer från alla EU-länder. De drar upp visionerna för EU och från dessa idéer kan sen EU-kommissionen lägga fram olika lagförslag.

Kommissionen har en kommissionär från varje EU-land. Kommissionärerna representerar inte sina hemländer utan är EU:s röst i EU. Man kan säga att det är ungefär som en regering som tar fram lagförslag.

Ministerrådet som består av en minister från varje EU-land. Vilken minister beroende på vilken fråga. Till exempel är det EU:s jordbruksministrar som träffas när det handlar om jordbruksfrågor.
Rådet kan man förenklat säga fungerar som ett överhus i ett två-kammarsystem. De ska i normalfallet fatta beslut om lagförslag från Kommissionen och kan också ändra förslagen. Men de får inte göra det ensam utan Parlamentet ska också rösta om samma förslag.

Parlamentet är det vi ska välja till i maj. Det har idag 751 ledamöter och fungerar ungefär som ett underhus i ett tvåkammarsystem. De ska också i normalfallet fatta beslut om lagförslag från kommissionen och kan också ändra i förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.