Fler friårsplatser, men färre sökande

Regeringen har beslutat att antalet platser ska bli 2 000 fler nästa år jämfört med i år. Det innebär att man kommer bevilja 14 000 friårsplatser i hela landet. Men i Västerås är det inte många som har sökt hittills.

Från och med den här veckan är det möjligt att börja söka friårsplatser för år 2006.

Men på Arbetsförmedlingen i Västerås har man bara fått in 70 ansökningar än så länge - det är en tredjedel så många som vid samma tidpunkt förra året.

- Det kan bero på att marknaden är mättad, eller att vi har varit dåliga på att informera om att det är nu man kan börja söka, säger Kauko Leppelä, operativ chef på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Förra året blev Västmanland tilldelat pengar till 317 friårsplatser. Nästa år kommer den siffran förhoppningsvis att stiga, men på Länsarbetsnämnden vågar de inte spekulera i hur många platser det kommer landa på totalt.

Men Kauko Leppelä har räknat ut att Västerås kan tänkas få pengar till ungefär 190-200 friårsplatser nästa år, om man utgår från siffrorna som regeringen har meddelat.

Klart besked om de exakta siffrorna kommer nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".