Radiokocken Amir

Amir fixar härliga grillsåser

2:40 min
  • Sommaren är perfekt tid för att grilla och vår Radiokock Amir Kheirmand fixar smaskiga såser: Mojo Rojo, Chimichurri och Sommardressing

3 x grillsåser
(4 portioner)
Tid: 25 minuter

Mojo Rojo:

1 st grillad paprika på burk
2 skivor vitt formbröd
2 msk rödvinsvinäger
3 vitlöksklyftor
1 nypa cayenne
½ tsk spiskummin, malen
1 dl mild olivolja
salt och peppar

Lägg brödet i en matberedare och häll över vinäger. Låt stå ca 5 min.
Lägg i tomat, vitlök, paprika i matberedaren och mixa till en slät smet.
Krydda med spiskummin, cayenne, peppar och salt.
Häll i olja under mixning tills det blivit en tjock sås.

Chimichurri:

1 kruka koriander, plockad
1 kruka oregano, plockad
1 kruka persilja, plockad
2 vitlöksklyftor, skalade
½ röd chili eller 1 tsk chiliflarn
1 ½ dl god olivolja
2 msk god rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar

Finhacka koriander, oregano och persilja. Lägg i en skål.
Pressa över vitlök och lägg i resterande ingredienser. Blanda väl och låt stå och dra nån timme.

Sommardressing:

2-3 sardellfileer, finhackad
½ citron, zesten
½ msk citronsaft
½ vitlöksklyfta, riven
1 dl riven parmesan
2 msk riven pepparrot
2 dl majonnäs
eventuellt några droppar vatten
salt och svartpeppar

Mixa sardellfileer, vitlök och majonnäs till en slät smet.
Lägg i resterande ingredienser och mixa. Späd eventuellt med lite vatten om såsen blir för tjock.
Smaka av med salt och peppar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista