Vem ska betala för marksanering i Arboga?

I centrala Arboga pågår just nu sanering av förorenad mark, men det är oklart vem som ska betala miljonnotan.

I Arboga pågår just nu saneringen av Giktringen, en tomt i centrala Arboga där kommunen planerar att bygga seniorbostäder.

Det är kommunen som bekostar saneringen av den oljeförorenade marken, men kommunen vill ha ersättning för saneringen av företaget Omnibus, som tidigare ägde marken.

Ett stort hål håller på att grävas i marken på tomten i centrala Arboga, där det ska bli seniorbostäder. Förorenade massor grävs upp och fraktas bort, och arbetet beräknas hålla på i två-tre veckor.

Vad det här kan komma att kosta är än så länge oklart, men siffror som nämts när det gäller efterbehandlingen är 2,5 miljoner kronor.

Klart är dock att det här i ett första skede bekostas av Arboga kommun.

Från början ville kommunen att företaget Omnibus - som tidigare ägde marken, och som enligt kommunen orsakat oljeföroreningarna i marken - också skulle stå för kostnaderna för saneringen.

Men när Omnibus vägrade, och kommunen såg att det kunde dra ut på tiden, gör man istället det här i egen regi, för att sedan om möjligt kräva företaget på ersättning för kostnaderna.

Det här gör kommunen för att så snart som möjligt kunna komma igång med byggandet av seniorbostäder, ett 20-tal lägenheter. De ska byggas av det nybildade, till hälften kommunala, bolaget ”Arboga Bostadsbolag för Seniorboende”, SEBO.

Hur det går i frågan om saneringen är inte klart. Hittills har det inte blivit någon rättsprocess av det, utan de två parterna, kommunen och Omnibus, diskuterar med varandra om hur frågan ska lösas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".