Uruppförande i Västerås konserthus ikväll

Uruppförande i Västerås

Nära 30 år efter att det skrevs får Västerås troligtvis mest internationellt kände tonsättare, idag 92-årige Werner Wolf Glaser ett stycke uruppfört ikväll i Västerås konserthus. Därtill av en orkester som rest enkom från södra Tyskland till Västerås, men också Stockholm, för att spela bland annat det stycket.

Glaser själv tycker förstås att det är roligt. Han kommer ihåg notbilden men inte styckets klang.

Dirigenten och Glasers levnadstecknare och verkupptecknare Otfried Richter, som är här med orkestern Collegium Musicum berättar:

- Vi är också här för att för första gången i Sverige framföra ett stycke som uruppfördes i början av 90-talet när Werner Wolf Glaser, jag och saxofonisten Linda Bangs träffades.

- Man har nästan känslan av att stycket utvecklar sig mot kaos, men Glaser håller i spänningen och sedan blir det lugnt igen, berättar Richter om stycket som alltså inte finns på band än, men som exempel på musik av Glaser hör vi här en svit för altblockflöjt och cembalo från 1982, med Glasers sondotter Johanna Glaser på flöjten och Jan Bülow på cembalon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".