Både ris och ros när Norbergs största EU-projekt avslutas

Nu har Norbergs största EU projekt avslutats. Det handlar om Framtidshyttan och Upplevelselinje Bergslagen. Projekten har pågått i fem år och kostat 22 miljoner kronor.

Nästa vecka ska den slutliga revisionsrapporten behandlas av kommunfullmäktige och i den får projekten gott betyg. Men rapporten visar också på brister, bland annat ett ekonomiskt underskott på två miljoner kronor och det gillar inte kommunalrådet Kent Persson:

-Det är aldrig bra med underskott, definitivt inte. Vi måste nu titta lite grann närmare på vad de här underskotten beror på, säger Kent Persson.

Men Kent Persson är ändå nöjd med projekten. Men skulle samma sak genomföras igen så skulle han förorda ett annat upplägg:

-Kanske inte så här brett så som det har varit, det har ställt till problem. Framför allt så har vi inte klarat av att hantera det rent administrativt.

Norbergs egen insats under de fem åren har varit drygt fem miljoner kronor och som ett minne från projekten finns bland annat den nya villan vid hembygdsgården Karlberg som i framtiden skall fungera som ett besökscentrum. Även turisttrafiken med tåg mellan Kärrgruvan och Ängelsberg har kommit igång inom ramen för projekten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".