Spade - ett av tillhyggena i de stora slagsmålen

Storbråk prövas i hovrätten - efter dygt sex år

Sex år och tre månader efter de stora slagsmålen på bostadsområdet Önsta Gryta i Västerås börjar idag rättegången i Svea Hovrätt.

Ett 60-tal personer deltog i bråken, sju åtalades - men bara en person fälldes i Västmanlands tingsrätt.

Basebollträn, spadar och andra tillhyggen användes i jätteslagsmålen, och flera poliser som såg det sa att det var det värsta de varit med om.

Det har varit ytterst svårt att reda ut vad som egentligen hände; vem som började slagsmålet och varför det började, och trots att så många varit med i slagsmålet var det till slut bara sju som åtalades.

Rättegången i tingsrätten hölls tre och ett halvt år efter slagsmålet, och då dömdes en person till ett års fängelse för grov misshandel. De övriga sex åtalade friades helt.

En svårighet i målet är att det rörde sig om en fejd mellan två sidor och att ord står mot ord.

Den dömde mannens försvarare, advokat Hans Greijer, är mycket kritisk mot att det tagit så lång tid innan rättegången kommit igång - först i tingsrätten, och nu i Svea Hovrätt. Han menar att det gör det svårt för alla inblandade att minnas:

- Det har inte med säkerhet gått att utreda vem som egentligen gjort vad, och därför frikändes ju de andra åtalade.

- De inblandade hade redan i förhören i tingsrätten svårt att minnas, och det lär inte bli bättre nu i hovrätten när det gått över sex år sedan bråket, säger advokat Greijer till P4 Västmanland.

Advokat Greijer menar att om hovrätten skulle anse att det är bevisat att hans klient gjort sig skyldig till misshandel, så vore det stötande om mannen skulle dömas till fängelse:

- Det handlar om en tidigare ostraffad man, som skött sig prickfritt under de sex år som gått sedan händelserna inträffade. Dessutom kan varken han eller någon annan av de inblandade klandras för att den rättsliga prövningen dragit ut på tiden.

Västmanlands tingsrätts dom överklagades både av åklagaren och den dömde, och idag är det alltså dags för rättegång igen, drygt sex år efter slagsmålen på Önsta Gryta.

Fem dagar har avsatts för rättegången, som ska avslutas den 16 november.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".