Brottskarta över Västerås snart verklighet

En datoriserad västeråskarta där det är utmärkt var brotts som personrån och överfallsvåldtäkter ägt rum blir snart verklighet i staden.

Brottsförbyggande rådet i Västerås är med och tar fram kartan som ska leda till att man snabbare ska se tendenser och veta på vilka platser man ska arbeta för att förhindra brott.

Enligt Per-Olof Rask på Västerås brottsförebyggande råd leder det här till snabbare information om vilken typ av brottslighet som sker var.

- Det är ju så när det gäller brottsligheten att det gäller att arbeta med aktuell information och ligga i fas med brottsligheten så mycket som möjligt, så att man gör rätt insatser.

- Ibland blir det mer att vi i efterhand använder gammal information. Då kanske vi gör missriktade insatser, felaktiga eller överdimensionerade eller underdimensionerade.

Datasystemet, har funnits ett tag för bland annat stads- och trafikplanering. Men nu ska alltså brottsstatistik läggas in så man kan se på kartan var vissa brott begås, om det finns någon cykelbana där folk är extra utsatta för överfall. Sedan kan brottsförebyggande rådet titta på hur miljön ser ut där och fundera på om man ska förändra något.

Enligt planen ska en del av informationen på något vis bli tillgänglig för allmänheten, men inte så att du själv kan kolla upp hur många som misshandlats där du brukar promenera. Enligt Per-Olof Rask skulle sånt bara öka på människors otrygghet och informationen skulle säkert tolkas fel.

I slutet på november kan datasystemet vara vara igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".