Virsbo kan förlora högstadieskola

Högstadiet i Virsbo riskerar att läggas ner. Det är ett av alternativen som diskuteras när elevkullarna i kommunen minskar. Ett annat alternativ är ett mindre högstadie än idag.

- De flesta är nog ganska negativa till en nedläggning. De allra flesta lärarna bor i Virsbo och har hört snacket bland föräldrar, säger Annika Järnetun, lärare på Virsboskolan.

- Ett högstadium i Virsbo betyder mycket. Det är flera familjer som letar bostäder och jag kan tänka mig att det är ganska attraktivt om man har en skola ända från ettan till nian, säger hon.

I dag finns det 180 elever på högstadiet i Virsbo, vilket betyder tre parallellklasser i varje årskurs på högstadiet. Om fem år har elevantalet minskat så att det bara blir två klasser per årskurs. En lösning är då att samla alla högstadieelever i kommunen på Skogslundsskolan i Surahammar. Men det finns möjligheter att välja att behålla ett mindre högstadie i Virsbo.

- Fram till nu har vi sagt att det finns två möjligheter, så att man inte tappar bort att det är möjligt med ett litet högstadium i Virsbo, säger Kjell Andersson, rektor på Virsboskolan.

Även kommunledningen är inställd på att hitta lösningar.

- Nedläggning är inget alternativ som vi tror på just nu, säger Kurt Haraldsson, chef för vård, skola och omsorg i Surahammars kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".