Fiskgjusen minskar i Färnebofjärden

Vad händer med fiskgjusen i Färnebofjärden nordväst om Tärnsjö? Antalet fåglar minskar rejält och i år blev bara sex fiskgjuseungar vid fjärden flygfärdiga.

- Det är en jättetrist utveckling. Det är ju viktigt att man försöker se vad orsakerna till nedgången är, säger Inga-Britt Persson som inventerar fiskgjuse i Färnebofjärdens nationalpark.

I mitten på 1990-talet började den kraftiga nergången. Fast förra året såg det riktigt bra ut när 22 fiskgjuseungar vid Färnebofjärden lärde sig flyga. Men i år blev det bara sex.

Vad det här beror på vet man alltså inte. En tanke är att det finns för lite mat i sjön till ungarna. En annan idé är att den fiskgjuseätande berguven har ökat i antal och kan ha en viss påverkan.

Mikael Hake på Grimsö viltskadecenter i Riddarhyttan tycker det är väldigt viktigt att alla frågetecken kring det här rätas ut.

- Man bör övervaka detta noggrannt. Jag har i många år försökt få pengar för att ta reda på varför fiskgjusen minskar. Det är ju så att fiskgjusen är inte bara en art, utan den är ju en indikator på att det kan vara något fel i hela sötvattenssystemet. Så jag tycker det är oerhört viktigt att vi undersöker vad det är för fel och kan komma tillrätta med det.

Det är länsstyrelsen som ska besluta om man ska undersöka vad minskningen kan bero på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".