Oro vid vårdcentralen i Heby

Oron över vilka konsekvenser ett länsbyte kan få för primärvården i Heby ökar.

Christina Fabian som är chef för vårdcentralen i Heby har därför skrivit till statsrådet Ylva Johansson för att understryka vikten av att man får fortsätta att arbeta som nu trots att man hamnar i ett landsting som har en helt annan modell för sina vårdcentraler. Risken är annars att man förlorar de distriktsköterskor som idag arbetar i teamen, säger hon.

Distriktsköterskorna skulle i stället vara anställda av kommunen, för så har man det arrangerat i Uppland. Men om de team som idag arbeter på vårdcentralen i Heby skulle splittras kommer man fortsättningsvis inte att kunna bedriva vård i livets slutskede och den upplysningsverksamhet i frågor kring bland annat diabetes blir också svår att upprätthålla.

Även de regelbundna läkarbesöken på kommunens särskilda boenden kan påverkas av en förändring av verksamheten. Jag tror inte att statsrådet Ylva Johansson kan göra något för oss, säger Christina Fabian, men det känns angeläget att få ut informationen om hur vi jobbar innan länsbytet är ett faktum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".