Landstinget väljer att prioritera nya lokaler framför att bevara rehabbassäng

Nu kommenterar landstinget oron inför planerna att riva den stora rehabbassängen vid Centrallasarettet i Västerås. Som vi rapporterat tidigare så befarar både patienterna och patientorganisationerna att många funktionshindrade drabbas om landstinget fullföljer planerna.

Landstinget vill riva bassängen för att ge plats för en ny vårdbyggnad. Rolf Jansson, chef för landstingets division Medicin, förstår patienternas oro för konsekvenserna om bassängen rivs:

-Det är förståeligt att det skapar oro eftersom det är många patienter som är beroende av den här bassängbyggnaden och de är vi ju fullt medvetna om och det pågår just nu en utredning för att försöka kartlägga då hur vi ska kunna hantera det här behovet, dels under en byggnadsperiod och sedan naturligtvis tills en ny byggnad kan stå färdig och ta hand om patienterna. Så att det här är ett problem som vi tittar på nu och som vi måste hitta en lösning på ganska snart.

Rolf Jansson menar att det handlar om att man måste prioritera:

-Den viktigaste delen i den här generalplanen är att skapa en ny vårdbyggnad så fort som möjligt och skälet är att de lokaler som medicinkliniken och ortopedkliniken och urologkliniken disponerar idag i höghuset, de byggdes för 35 år sedan och är idag inte lokaler som man kan bedriva en bra vård i. Det gäller både ur patientsynpunkt och ur personalsynpunkt och vi har haft besök flera gånger av arbetsmiljöverket som har pekat på att det inte är lämpliga lokaler, säger Rolf Jansson.

Utredningen om hur man ska lösa bassängfrågan ska var klar före årsskiftet och landstingsfullmäktige fattar beslut i frågan om rivning i februari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".