ABB flyttar robotjobb till Västerås.

ABB flyttar 100 jobb till Västerås

ABB lägger ner robotfabriken i Laxå och flyttar verksamheten till Västerås. 107 personer berörs varav merparten erbjuds flytta med.

Personalen fick informationen vid ett möte på onsdagseftermiddagen. Uppfattningen var att varslet kom som en överraskning. Men det håller inte ABB-ledningen med om.

- Det har funnit diskussioner om det här länge, säger ABB:s informationsdirektör Ingalill Östman.

Konkurrensen och prispressen är hård på världsmarknaden för robotar, enligt ABB. Och en flytt av den relativt lilla enheten i Laxå till Västerås innebär samordningsfördelar när produktionskapaciteten kan utnyttjas bättre.

Merparten av de anställda, runt 70 procent ingenjörer och tjänstemän, kommer att erbjudas att flytta med till Västerås, över en timmes resväg bort. Men ABB avser också att spara in tjänster i samband med flytten:

- Vi försöker också få till en rationaliseringseffekt i det här, säger Ingalill Östman.

MBL-förhandlingar med facket har inletts. Planen är att flytten av verksamheten till Västerås ska vara genomförd före semestrarna 2006.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".