Unik biogasanläggning invigd i Västerås

Det var samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin som invigningstalade och klippte bandet för biogasanläggningen i Gryta Västerås, som än så länge är unik i sitt slag i världen och ska producera biogas som ett miljövänligt bränsle till bilar och bussar.

Den ska också bidra till ett renare lantbruk, då de rester som blir över vid biogasproduktionen kommer användas istället för konstgödsel i lantbruket.

Även ägarstrukturen för anläggningen är, om inte unik, så något ovanlig. Både kommun och privatpersoner är storägare. Lantbrukaren Sven-Erik Johansson är den som står bakom idén till anläggningen. Han är också en av delägarna.

- Vi producerar maten till staden och utan oss kan inte staden fungera och staden kan egentligen inte fungera om inte vi tar hand om avfallet och det är det vi har försökt att lösa i det här projektet, säger Sven-Erik Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".