Explosionsrisk i Morgongåva

I Morgongåva är just nu ett område vid Björkvägen avspärrat på grund av explosionsrisk. Det är gastuber i en hantverkarbil som kan explodera efter en brand.

Insatsledare Kennet Larsson på räddningstjänsten i Sala berättar att det framför allt är en tub med acetylengas som kan explodera.

-Det började brinna i skåpet på bilen där gastuberna stod, (...) det är ju väldigt allvarligt, explosionsrisken är väldigt stor, säger han till P4 Västmanland.

Branden i bilen är släckt, men faran är inte över:

-Är flaskan utsatt för värmepåverkan så är risken för explosion stor ändå. Den ska ju kylas i 24 timmar egentligen. Nu var den ju öppen så nu kanske gasen pyser ut så det blir tomt i flaskan till slut, berättar Kennet Larsson.

Räddningstjänsten har spärrat av ett område omkring 100 meter från bilen. Det är hyreshus i närheten och de boende uppmanas att inte gå nära fönstren som vetter mot Björkvägen. Ingen har behövt evakueras och de boende kan också ta sig ut genom en dörr på gaveln.

Efter lunch ska räddningstjänsten att göra en ny bedömning av explosionsrisken och se hur länge avspärrningen behöver var kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".