Lodjur skapar, enligt jägarna, stora problem i Västmanland

Jägare kräver förändrad rovdjurspolitik

På torsdagskvällen samlas runt 2000 jägare på Lugnets stadion i Falun för att formulera krav på en förändrad rovdjurspolitik. Det här är Jägareförbundets största manifestation under sina 175 år.

Från Västmanland kommer ett par hundra personer för att bland annat diskutera behovet av skyddsjakt på lodjur, som enligt jägarna är ett stort problem i länet.

Jörgen Johansson, centerpartistisk riksdagsman från Arboga, har länge engagerat sig i rovdjurspolitiken, som han tycker präglats av ”folklig vrede, ilska och frustration”:

-Man har idag ett mycket uttalat centralstyre i de här frågorna. Det är inte folket som så att säga lever med de här problemen som får vara med och ta besluten utan det har gått från att ha varit en diskussion mellan jägare och mydigheter till att bli en fråga om landsbygdsfolk mot centralstyret. Det här har blivit en symbolfråga om centralstyret och den har alltså blivit än viktigare än den var från början, säger Jörgen Johansson.

Han menar att detta påverkar de Västmanlänningar som bor på landsbygden, alltså utanför Västerås centrum. Han menar bland annat att artrikedomen i naturen påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".