Avverkningsförbud på Kerstinbomyran

Länsstyrelsen förbjuder med omedelbar verkan all avverkning på Kerstinbomyran i norra Heby kommun.

Förbudet skall gälla tills området klassats som naturreservat. Länsstyrelsen förklarar i beslutet att Kerstinbomyran har höga naturvärden och är med sin lövrikedom en möjlig plats för den vitryggade hackspetten.

Kerstinbomyran har under många år behandlas av en rad myndigheter sedan ett företag i Gävleborg ansökt om att få bryta torv på området. Efter många turer med en rad överklaganden kom det slutliga regeringsbeslutet att någon torvbrytning blir det inte tal om.

Istället har skogsvårdsstyrelsen inventerat Kerstinbomyran på uppdrag av länsstyrelsen och den inventeringen innebär att länsstyrelsen nu ansökt hos Naturvårdsverket om att få bilda ett naturreservat av Kerstinbomyran.

I avvaktan på att detta skall kunna genomföras inför förbud mot avverkning, gallring och att utföra skogsbruksåtgärder som kan skada levande eller döda träd och buskar. Här får inte heller sprängas, schaktas, tippas eller utfyllas och inte heller byggas hus, uppföras master eller luft- och markledningar.

Slutligen får markägarna inte heller kalka eller använda bekämpningsmedel i området. Inom tre år räknar länsstyrelsen med att med pengar från natursvårdsverket ha bildat naturreservatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".