Sala kommun felade om fängelsebygget

Sala kommun får bakläxa när det gäller upphandlingen av fängelsebygget. Det är länsrätten som slår fast att kommunen inte följt lagen om offentlig upphandling.

Det handlar om vilket företag som ska få kommunens uppdrag att bygga om lokalerna i Sahlberga till fängelse.

När upphandlingen var klar stod byggföretaget PEAB som vinnare, enligt Sala kommun. Men byggföretaget NCC protesterade och menade att upphandlingen inte gått rätt till.

NCC protesterar mot att kommunen kompletterat och förändrat förutsättningarna för upphandlingen, under upphandlingens gång.

Länsrätten säger i sin dom att kommunen har gjort rätt i sina kompletteringar, på alla punkter utom en.

Det är en komplettering som gjordes i mitten av oktober som enligt länsrätten helt förändrade förutsättningarna för upphandlingen och så får man inte göra, enligt lagen.

Länsrätten menar att det är svårt att avgöra om NCC ”lidit skada” av detta, men gör i sin dom tolkningen att NCC faktiskt kan ha skadats. Därför måste kommunen göra om utvärderingen av upphandlingen och inte ta med uppgifter som kommit in senare än den 30 september.

Den felaktiga kompletteringen ett par veckor senare får alltså inte ha någon betydelse för vem som vinner upphandlingen.

Det här kan leda till ytterligare förseningar, tror Göran Åkesson som är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Sala och den som hållit i upphandlingen.

- Konsekvenserna kan ju bli ren försening. Det är det som är bekymmersamt framför allt för kriminalvården eftersom verksamheten har planerat för att komma igång vid en viss tidpunkt och det här gör att vi skjuter det något framför oss.

Har det gått för fort och att det är därför problemet uppstått?

- Vi ska inte skylla på tiden, men det är klart att allting har gått väldigt fort. Det är ju inte ett år sedan ännu sedan idéerna började komma igång och till att vi är här idag, säger Göran Åkesson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".