Unga från Uganda på besök

Just nu besöks Västmanland av en grupp ungdomar från Uganda. Det är ett besök i ett projekt som Studiefrämjandet driver i det östafrikanska landet. Det handlar om att visa hur man kan folkbilda genom studiecirklar. I cirklarna får yngre och äldre i Mpigi-distriktet i Uganda diskutera och lösa problem. 

Sedan förmedlas kunskaperna genom inte minst sång, i ett land där många inte har tidningar och radio. Gruppen är i Västerås nu och Sala på onsdag. Sedan bär det också av till Lindesberg och Arvika.

Under besöket i Västerås har de också spelat in en cd med låtar som kommit till i studiecirklar i hemlandet, och så har Studiefrämjandet i stan en utställning om landet.

17-åriga Juliet Namuli har skrivit en låt om det lilla men smutsiga vatten man har i Uganda och hur man kan göra för att det ska bli rent.

Juliet Namuli går motsvarigheten till gymnasiet och har fått stöd av Studiefrämjandet för att studera. Hon vill bli socialarbetare när hon blir stor, och hon vill berätta för oss om klimatet därhemma just nu. Det är 27 grader varmt och soligt, och så vill hon berätta om bananrätten matokie. Tabitha Naiga i samma grupp berättar hur man kokar bananblad och hur det blir ett mos.

Projektet handlar både om kulturutbyte och att göra en koppling mellan vår livsstil i Sverige och det som händer i Uganda. Ett konkret exempel är kaffe och bomull, berättar Sara Nilsson som åker runt med gruppen.

– Man kan till exempel köpa ekologisk bomull från Uganda. Då skulle Uganda kunna börja producera mer kläder och få en skälig lön för det man gör, som bomullsodlare, och bra arbetsförhållanden, säger Sara Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".