Politiker överens om mål för Köping

Politikerna i Köping har nu enats om fem mål för kommunen, mål som ska vara uppfyllda år 2012. Det handlar bland annat om trygghet, företagande och kommunikationer.

Mellan åren 1999 och 2005 har Köpings kommun haft sex mål. Men egentligen uppfylldes bara ett av dem, nämligen att 20 procent av Köpingsborna skulle vara högskoleutbildade år 2005.

Förra gången Köpings kommun antog mål gjordes arbetet internt på kommunen, men den här gången har man haft flera öppna möten för allmänheten, och man har hört sig för med företag och organisationer för att få fram synpunkter. Ur det har man nu sållat ut fem mål.

Tryggheten ska öka

Men två av de nya målen känns igen sedan tidigare, det ena att man ska kunna nå Stockholm med tåg inom en timme, det andra att det ska byggas nya bostäder, fast förra gången skulle det vara 100 nya villor, den här gången ska det bli 250 nya attraktiva bostäder, av olika slag.

Ytterligare två mål är lite snarlika de gamla, år 2012 ska nio av tio Köpingsbor svara ja på frågan om de känner sig trygga med livet i Köping.

Förra gången var målet att invånarna skulle vara nöjda, men sedan dess har frågan om brottslighet och just trygghet debatterats mycket i kommunen.

Jobbmålet skrivs ner

Snarlikt är också ett mål som gäller att antalet arbetstillfällen ska öka, förra gången hoppades man på 1000 nya jobb, nu tar man inte i lika mycket, utan hoppas på att det ska finnas 500 fler jobb i Köping år 2012, men ett nytt delmål här är också att Köping ska vara bland landets 100 bästa nyföretagarkommuner.

Ett helt nytt mål är att nio av tio Köpingsbor ska svara ja på frågan om de upplever sig ha mölighet att påverka utvecklingen i kommunen.

Definitivt beslut om de nya målen för Köpings kommun fattas på kommunfullmäktige den 19 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".