Oppositionen upprörd i Västerås

Den politiska oppositionen i Västerås riktar kraftig kritik mot socialdemokraterna och vänstern.

Oppositionen tycker att majoriteten undanhållit information när man i torsdags fattade beslut i kommunstyrelsen om att bilda en organisation för exploateringen av Geddeholm.

Elisabeth Unell, oppositionsråd för moderaterna, menar att det saknades viktiga uppgifter om ekonomin när beslutet fattades.

- Jag tycker att det är under all kritik att vi inte får det material som behövs för att fatta ett beslut och självklart när det rör sig om så stora investeringar så måste man också kunna redovisa det.

När kommunstyrelsen fattade beslut om organisationen för Geddeholms exploatering fick oppositionen, enligt Elisabeth Unell, en muntlig redovisning av hur stora kostnaderna för den kommunala infrastrukturen, till exempel gator, skulle bli.

Kostnaden skulle bli ungefär en miljard, men oppositionen ville veta mer än bara det, de ville ha underlaget för hur siffrorna räknats fram.

Enligt Elisabeth Unell borde majoriteten då ha skjutit upp ärendet till nästa kommunstyrelsesammanträde, men det gjordes inte.

- Eftersom det fanns en möjlighet att återremittera det här ärendet och ta det om två veckor igen så förstår jag inte varför man ska skynda fram, säger Elisabeth Unell.

Kommunalrådet Ulla Persson säger i en kommentar att beslutet i kommunstyrelsen var en ren organisationsfråga som inte hade med ekonomi att göra. Enligt Ulla Persson innebär inte beslutet att man bundit upp sig för exploateringskostnaderna, det kommer i senare beslut, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".