"Mordet tacksamt som nazistpropaganda"

Imorgon lördag har det gått fem år sedan en 17-årig pojke från Surahammar mördades i Salem utanför Stockholm.

Ända sedan dess har det varje år hållits nynazistiska demonstrationer där. Imorgon kommer högerextremistiska Salemfonden att genomföra en marsch ”för att högtidlighålla” 17-åringens minne.

Samtidigt kommer antifascister och antirastister hålla motaktioner i Stockholm och i Salem.

- Det att 17-åringen dödades av en invandrare är tacksamt att utnyttjas i främlingsfientlig propaganda, säger Sten Axelsson, pensionerad polis i Surahammar som arbetat mycket mot främlingsfientlighet.

- Nazisterna behöver någonting att samlas omkring och då har de funnit att den här killen skulle vara ett lämpligt ”offer” att samlas runt. Och det här leder då till att man får ihop den nazistiska rörelsen för en manifestation där man då säger att ”de dödar svenskar” och allt det här. Så det är ett sätt för dem att propagandaföra nazismen i Sverige, säger Sten Axelsson till P4 Västmanland.

Imorgon samlas högerextremister från olika delar av Sverige i Salem utanför Stockholm. Och enligt Sten Axelsson även folk från Västmanland men han hoppas att de är få.

- Jag hoppas att det är väldigt få som kommer att åka och jag hoppas att föräldrar fattar att de inte ska skicka sina ungar dit upp nu. Tyvärr är det väl så att man har kört värvningskampanjer för det här och varit ute och delat ut för att de ska åka till Salem.

- Det jag känner till är att det kommer att bli ett jädrans liv mellan vänster- och högergrupper och om jag vore ansvarsfull förälder så skulle jag aldrig någonsin skicka min unge i den här ”smeten”, säger Sten Axelsson, pensionerad polis i Surahammar som arbetar mycket mot främlingfientlighet, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".