Projekt för hemlösa i Köping fortsätter

Köpings kommuns projekt för hemlösa kommer att fortsätta. Satsningen har hittills pågått i två år och idag har ett 20-tal personer bostad genom projektet.

Lars-Åke Andersson som jobbar med hemlöshetsprojektet i Köping menar att det betyder mycket för dem som fått en bostad.

- Att få en nyckel till en egen lägenhet har en otrolig betydelse. För att kunna kanske bli drogfri eller på något sätt kunna komma vidare i livet och sin tillvaro behöver man ett boende till att börja med, säger Lars-Åke Andersson till P4 Västmanland. 

För två år sedan startade hemlöshetsprojektet i Köping, för personer som var bostadslösa, eller riskerade att bli vräkta, samt en del personer som fanns på behandlingshem som skulle kunna flytta hem till Köping igen.

I projektet samarbetar socialtjänsten med bland annat ett par bostadsbolag, och hyr lägenheter på olika håll i stan.

Och det har gått bra för de allra flesta, menar Lars-Åke Andersson, ett 20-tal personer har lägenheter genom projektet idag, och 10 andra har genomgått projektet tidigare.

- Det är ingen person under den här tiden som har blivit vräkt, säger Lars-Åke Andersson. Det är några som har blivit avskrivna ur projektet - ett mindre antal för att de återfallit i missbruk och inte klarat av boendet längre, några har misslyckats men kommit tillbaka och klarat sig bättre och ett antal har skrivits av för att de inte behövt åtgärderna längre.

Det man gör i projektet är att stötta med en rad åtgärder i boendet - det kan vara allt från att betala hyran, åka och handla till att se till att det inte blir störningar, att det fungerar med grannar.

-Den största vinsten med projektet är att man kan hjälpa de bostadslösa, men det sparar också pengar åt kommunen som slipper andra sociala insatser, säger Lars-Åke Andersson som är glad över att progjektet kan forsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".