Godkänt för utskälld vårdcentral

Det var mycket turbulens kring vårdföretaget Carema för ett och ett halvt år sedan. Företaget tog över flera vårdcentraler i länet men saknade läkare. Såväl patienter, vårdpersonal som allmänheten var mycket kritiska. Så var det till exempel på Västerås nya vårdcentral.

Men nu funkar det bra. Det konstaterar också Socialstyrelsen som granskat verksamheten.

Det var i mitten av förra året som Carema tog över verksamheten. Patienterna flyttades över från Praktikertjänst till det Carema och man räknade med att även personalen skulle gå över men det blev inte riktig som man hade tänkt sig. Läkarna på de vårdcentraler som vårdbolaget Carema tog över vägrade att ta anställning hos den nya arbetsgivaren och Carema fick ta emot hård kritik både från sjukvårdspersonal, patienter och allmänheten. För ett år sen saknade vårdcentralen tre läkare, men nu har saker och ting ordnat upp sig. Det har även Socialstyrelsen som granskat familjeläkarmottagningen konstaterat. Idag är alla läkartjänsterna på Västerås nya vårdcentral tillsatta och verksamheten fungerar bra och det gläder förstås familjeläkaren Jonas Lindgren, som är också verksamhetschef på Västerås nya vårdcentral:

-Vi blickar framåt. Vi måste ju förbättra det vi kan. Vi jobbar nu väldigt mycket med tillgänglighet. Dels att patienterna får träffa samma familjeläkare men dels att vi kan utveckla vår mottagning, säger verksamhetschefen Jonas Lindgren, till P4 Västmanland.

-Det var jobbigt naturligtvis. Vi hade patienter och personal också som tyckte det var jobbigt med den här upphandlingen som blev då men nu ser vi framåt. Jag trivs jätte bra här på Västerås Nya Vårdcentral, säger distriktsköterskan, Mona Holmgren, om tiden vid Caremas övertagande, till P4 Västmanland.

Så här tycker några av patienterna om Västerås nya Vårdcentral idag:

-Jag tycker de är bra flickor och pojkar här som tittar på oss. Jag tycker att nu börjar det ordna till sig, säger Thure Bruksgård till P4 Västmanland och en annan av patienterna Rachel Dangemark, håller med:

-Ja, om man jämför med hur det var då, det var stafettläkare, och hur det fungerar idag så måste jag säga att det är en väsentlig skillnad, säger Rachel Dangemark, till P4 Västmanland.