Hovrätten fastställer maxstraff för grova sexbrott

Svea hovrätt fastställer det i Sverige maximala fängelsestraffet för flera fall av grov våldtäkt - 14 år - för en 37-årig västeråsare som i Västmanlands tingsrätt har dömts för bland annat grovt koppleri och grov våldtäkt.

Samtidigt skärper hovrätten straffet med ett år för två medåtalade. De döms för grov våldtäkt till fyra års fängelse vardera.

De brott den idag 37-årige mannen har dömts för är en uppräkning i systematiska, grova och hänsynslösa övergrepp på inte minst sin dåvarande sambo, för några år sedan i Västerås, Göteborgs- och Stockholmsområdet.

Tidigare i år dömdes han till tio års fängelse för att ha sålt sambon till fler än 100 män och utsatt henne för upprepade gruppvåldtäkter, andra sexuella kränkningar och grov misshandel.

Sedan kvinnan vågade träda fram gav sig åtminstone en annan kvinna till känna och anmälde 37-åringen för liknande övergrepp, och för dessa dömdes han till ytterligare fyra års fängelse.

Därmed har han under de båda rättegångarna i Västmanlands tingsrätt dömts till det maximala fängelsestraff som man kan dömas till i Sverige, och det faställer nu Svea hovrätt alltså.

De medåtalade - en 38-årig respektive 28-årig man - var från början kallade som vittnen till övergreppen på 37-åringens dåvarande sambo, men tingsrätten fann att de båda hade gjort sig skyldiga till våldtäkt. Tingsrätten dömde dem till tre års fängelse var, men hovrätten anser att de har gjort sig skyldiga till grov våldtäkt och skärper straffet med ett år till fyra års fängelse var.

Samtliga tre ska också betala skadestånd på flera hundratusen kronor till kvinnorna.

Det är inte klart om åklagaren eller försvaret kommer att överklaga domen.