14 års fängelse för västeråsare

Svea hovrätt utdömde idag det längsta tidsbegränsade straff någon kan få i Sverige oavsett brottstyp, nämligen 14 års fängelse. Det är en idag 37-årig man från Västerås som också i tingsrätten dömdes till den strafflängden, för flera fall av grova sexuella övergrepp och för koppleri, men hovrätten har bedömt vissa gärningar hårdare än tingsrätten.

Åklagare Tore Widetjärn i Västerås är nöjd - först och främst för att hovrätten har trott på kvinnorna:

– Hovrätten har valt att fästa tilltro till de här utsatta kvinnornas berättelser. Deras berättelser har ju så att säga varit den avgörande bevisningen i målet, också för att man har gjort vissa viktiga ändringar i tingsrättens domar, säger Widetjärn till P4 Västmanland.

Hovrätten anser i likhet med Tore Widetjärn att vissa av gärningarna skall rubriceras som grov våldtäkt, fast mannen inte själv fysiskt vidrörde kvinnan. Det handlar om hur mannen under förra sommaren till exempel tog med sig en kvinna till ett par porrklubbar i Stockholm och tvingade henne uppleva svåra sexuella övergrepp, vid ett tillfälle med 5-10 män inblandade samtidigt.

För egen del stod mannen bredvid och njöt, har kvinnan berättat.

Mannen döms också för brott för några år sedan, mot sin dåvarande sambo. Tidigare i år dömdes han till tio års fängelse för att ha sålt henne till fler än 100 män och utsatt henne för upprepade gruppvåldtäkter, andra sexuella kränkningar och grov misshandel. Det var hennes mod att träda fram som gjorde att den tidigare nämnda kvinnan gav sig till känna. Påföljden för mannen blir alltså det maximala tidsbestämda straff alla brottstyper i Sverige, 14 års fängelse.

37-åringens försvarsadvokat Per Svedlund i Fagersta är förvånad över domen:

– För det första noterar jag att det inte är någon enhällig dom. En av ledamöterna, en juristdomare dessutom, har ju ogillat flera av åtalen - eller de flesta av åtalen som jag preliminärt har sett - och inte ansett att utredningen håller måttet helt enkelt. Att enbart döma på de här två kvinnornas berättelser har inte varit tillräckligt, säger han.

– Det är inte helt otänkbart att jag och min huvudman går vidare till högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".