Mats Ericson (v), kommunalråd i Västerås

Valberedningen om Mats Ericsson: "Medlemmarna vill ha en förnyelse"

Vänsterpartiet i Västerås har haft ett provval, om vem som ska toppa kommunlistan i valet nästa år. Igår kväll presenterade de svaret, men av partiets toppnamn i Västerås sedan många år, Mats Ericsson, syntes inte röken. Varken på första eller på någon av de andra 25 platserna.

Vid provvalet fick Ericsson en fjärdedel av rösterna. Tre fjärdedelar av rösterna gick till hans motkandidat Per Lithammer, vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Medlemmarna vill ha en viss förnyelse och förändring, säger valberedningens ordförande Monica Henriksdotter och förklarar det faktum att han inte alls finns med på förslaget till kommunlista så här:

– Om då Mats Ericsson återfinns på listan blir det ju inte den förnyelse och den förändring som medlemmarna vill ha. Därför att har man suttit så länge som Mats Ericsson har gjort - tre mandatperioder som gruppledare och två som kommunalråd, och sedan slutet av 80-talet i fullmäktige - så ger man inte den nye en chans. I en grupp så är det ju väldigt lätt att det blir informella ledare.

Mats Ericssons kommentar är bland annat denna:

– Jag har ju suttit i valberedningar på olika håll, och jag har aldrig varit med om att man gör på det här viset, jag menar det finns ju personer som har haft ledande positioner kanske i landstingspolitiken som finns med på listorna idag. Det är ju inte givet att man är borta för alltid.

Kritiken mot honom kommenterar han med:

– Det har ju diskuterats men den kritiken är ju av intern karaktär, hur man lägger upp arbetet, hur man informerar, och en del av kritiken är orättvis för att jag får ta skäll för verksamheter, modeller eller arbetssätt och liknande som inte jag utan andra har lagt upp.

Att det har blivit så här förklarar Mats Ericsson med att:

– Därför att diskussionen inte har kommit igång på ett riktigt sätt i partiets breda lager. Utan det är en begränsad del som har fått uttala sig och vad de har sagt hittills är väldigt mycket en intern diskussion. Det är inte säkert att det blir bättre för att Per Lithammer tar kommandot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".