Ingen satsning på dab-radio

Bakläxa för Sveriges Radio om dab-radio

Det blir ingen nedsläckning av det analoga fm-nätet för radio och därmed ingen övergång till digitalradion dab, i samband med att TV går över till digitala sändningar. Regeringen säger nej till Sveriges Radios begäran.

- Dab blir för dyrt och det är svårt att se fördelarna, säger kulturminister Leif Pagrotsky till ekot.

- Vi har kommit fram till att det inte går att motivera de väldigt stora kostnader det innebär att nu besluta om en total övergång från fm till dab, säger kulturministern.

- Det innebär mycket stora kostnader för hushållen när dagens 20-30 miljoner radioapparater skulle bli obrukbara och ersättas av andra. Fördelarna vi ser finns står inte i proportion mot de stora kostnaderna.

Istället hoppas kulturministern att SR vänder blicken mot nya, billigare standarder för digital radio som nu lanseras i världen.

Sveriges Radios tioåriga satsning på dab har kostat minst 400 miljoner kronor.

Malte Lind, kanalchef på Sveriges Radio P4 Västmanland, har under många år arbetat med Dab-radio centralt och han tycker det är synd att den digitala radiotekniken läggs i malpåse.

- Vi har hittills inte fått satsa fullt ut på dab-radion. All jämförelse med andra länder visar att det är när man väl bestämmer sig för att gå över till digitalradio, som det lossnar! Där tycker jag att Pagrotsky gör en väldigt dålig omvärldsanalys, säger Malte Lind.

- I England är det så oerhört populärt att satsa på radio just nu och det är digitalradion som har skapat förutsättningarna. Här tycker jag nästan det är som ett nackskott på radion, att man inte tror på radiomediet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".