Allt fler unga arbetslösa i länet

Arbetslösheten bland ungdomar ökar i länet. I november i år var 1561 unga mellan 18 och 24 år arbetslösa. Det är drygt 20 procent fler än året innan, då det var 1287 stycken.

- Det går ganska dåligt tyvärr. Jag har för lite erfarenhet, det är väl det som spökar till det då.

Det säger Linnea Spennare som gick ut gymnasiet i våras. Sen dess har hon sökt 73 olika jobb, utan att få ett enda. Men hon får bra hjälp, tycker hon, av kommunens projekt för att hjälpa unga arbetssökande att hitta jobb.

- Det är jättekul. Man får den här sociala biten och får lite feedback från dem som har varit med ett tag, säger hon.

Surahammars kommun återtog i början av 2005 ansvaret för unga arbetslösa, efter att i några års tid ha låtit Hallstahammars kommun sköta det. I år har man märkt att det blir allt fler som inte hittar jobb.

- Vi kommer att lägga mer vikt på att låta killarna och tjejerna blir bättre på att våga visa sig själva. Det är ändå en produkt man säljer, sig själv så att säga. Vi vill lyfta fram det positiva hos dem, säger Lennart Andersson, fritidskonsulent på Surahammars kommun.

Det är de stora årskullarna som börjar märkas nu. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet föddes det många barn i Sverige. De närmaste åren är årskullarna ännu större.

- Det kommer att leda till några tuffa år framöver, om inte arbetsmarknaden förändras till det bättre. Det säger utredaren Marie Eklund på länsarbetsnämnden.

Orsaken till att det är svårt att hitta jobb, är situationen på arbetsmarknaden i stort. Visserligen finns det positiva tendenser i Sverige, men industrilän som Västmanlands län har det svårare.