43 miljoner till Mdh

Under fem år får Mälardalens högskola 43 miljoner för att bygga upp ett så kallat strategiskt forskningscentra inom ämnet inbyggda datasystem.

Sammanlagt är det 18 forskningsställen vid universitet och högskolor i Sverige som får dela på totalt 800 miljoner kronor från stiftelsen för Strategisk forskning.

-Framförallt är det här ett erkännande för högskolan och viktigt för högskolans status i forskarsamhället, säger

Hans Hansson, professor och forskningsansvarig på institutionen för datavetenskap och teknik vid Mälardalens högskola.

De 43 miljonerna ska gå till att stärka institutionens forskning kring inbyggda datasystem vid Mälardalens högskola. En forskning som redan idag nått stora framgångar.

Inbyggda datasystem finns i stort sett alla typer av produkter idag. Från mobiltelefoner till hushållsmaskiner och bilar. Hela 99 procent av alla datorer är idag inbyggda, så forskningen har ett konkret användningsområde för industrin. Något som också var ett viktig kriterium för att få anslaget.

Anslaget motsvarar 20 procent av institutionens forskningsbudget de närmaste fem åren, och det är ett viktigt tillskott enligt hans Hansson.

-Det ger en viktig trygghet och ger oss möjlighet att jobba mer långsiktigt, och framförallt får vi mer tid att delta i forskningsverksamheten istället för att söka pengar, säger Hans Hansson.

Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalen högskola, var också nöjd över anslaget till forskning vid högskolan.

Hon ser det som en stor framgång att ett av totalt 18 forskningscentran hamnar i Västerås i den hårda konkurrensen.

-Om man ser på listan över de som fick anslag ser man att de är de stora universiteten och de tekniska högskolorna och så vi, säger ingegerd Palmér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".