Köping eller Västerås kan få ny fabrik

Nu startar förprojekteringen för en etanolfabrik som Lantmännens dotterbolag Agro Etanol vill bygga. Företaget för diskussioner med tre olika kommuner om en etablering. Både Köping och Västerås är aktuella orter.

Förprojekteringen kommer att kosta företaget cirka sex miljoner kronor och om man sen väljer att gå vidare med bygget så handlar det om en investering i 700-miljonersklassen.

De tre orterna där fabriken kan hamna, är Köping, Västerås eller Norrköping. Dragkampen kommunerna emellan är ännu inte avgjord. Den ort som drar längsta strået till slut kan räkna med flera nya arbetstillfällen.

- Själva fabriken genererar mellan 20 och 30 arbetstillfällen, men förhoppningsvis medför det också att vi kan ha produktion av spannmål kvar i vårt område och då handlar det om rätt många arbetstillfällen. Det säger Per Aldén, styrelseledamot i Agro Etanol.

Ett argument för att lägga den i Västmanland är att det redan finns en liknande anläggning i Norrköping. Och för lantbrukarna strax norr om Mälaren är det en fördel om den framtida etanolfabriken läggs i närheten.

- Ska jag se det som lantbrukare så skulle jag helst se att den hamnar i Västerås. Jag kan inte gå in på hur kalkylerna ser ut nu, men just nu så väger det över för Norrköping, säger Per Aldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".