Ersättning till man i fyllecell som stämt staten

Kriminalvårsstyrlesen betalar 7000 kronor i skadestånd till den 47-åring som stäm kriminalvården och staten för att han förvarades i en fyllecell i Västerås i flera dagar, innan han fördes till häktet i Västerås. Det här efter en förlikning.

Det var i mitten av februari som Västmanlands tingsrätt fick emotta en stämningsansökan mot Kriminalvårdsstyrelsen från 47-åringen.
Mannen som dömts till fängelse för grovt narkotikabrott hade efter polisgripandet fått sitta i sex dagar i en fyllecell där det saknades varmt vatten och där det saknades det möblemang som man har i vanliga häktesceller.
Därför begärde mannen skadestånd av kriminalvården och staten.
Han menade att de bristfälliga förhållandena i fyllecellen orsakat honom avsevärt fysiskt och psykiskt lidande.
Kriminalvårdsstyrelsen har medgett att det finns brister när häktade får sitta i fylleceller på grund av brist på häktesplatser men man har avvisat 47-åringes krav på ersättning.
Det att man nu gått med på att betala ersättning beror på speciella förhållanden menar verksjurist Gunilla Eriksson:
-Ja, det har att göra med omständigheter i det här särskilda fallet som jag inte närmare kan gå inpå på grund av sekretess. Jag bedömer rent juridiskt inte att han hade haft möjlighet till framgång i en rättegång. Den som kräver skadestånd måste ju visa att man drabbats av en skada och att det finns ett orsakssamband mellan ett eventuellt fel och den skada man påstår sig har blivit drabbat av och så var det inte i det här aktuella fallet, säger Gunilla Eriksson, verksjurist på Kriminalvårdsstyrelsen till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".