Allt färre tar sig till Rocklunda för att titta på bandy. Årets största publiksiffra för VSK var på premiären när det var fritt inträde då drygt 2000 kom för att se matchen. Foto: Pressens Bild.

Bandypubliken sviker VSK

Bandyn har allt svårare att locka publik till de allsvenska matcherna.

Västerås SK har minskat snittet i allsvenskan de senaste fyra åren från 2500 till årets snitt på knappt 1300 åskådare.

Till söndagens match mot Motala kom det bara 828 personer till Rocklunda.

- Publik och sponsorer är ju viktigt för föreningen så vi måste få den här kurvan att vända, säger VSK Bandys ordförande Mats Andersson.

- Jag tror att intresset för allsvenskan inte är så stort i Västerås. Bandypubliken kommer när det är bra matcher mot de traditionella storlagen, säger Mats Andersson.

VSK:s premiär blev en fingervisning att årets allsvenska inte var högintressant för bandypubliken i Västerås.

Trots förväntningarna inför en ny säsong och dessutom fritt inträde lockade matchen mot Boltic bara 2000 åskådare.

Det är säsongens bästa publiksiffra hittills på Rocklunda, där snittet hittills ligger på blygsamma 1300 åskådare. Ett snitt som placerar VSK åtta i publikligan.

- Jag tror personligen på att man ska ha en rak serie inom bandyn så att de bästa lagen får mötas fler gånger och att de på förhand givna matcherna blir färre.

Med största sannolikhet kommer åskådarantalet att öka när elitserien sätter igång och publiklag som Hammarby, Sandviken och Edsbyn kommer till Rocklunda.

Men trots det så är Mats Andersson orolig över utvecklingen.

- Grunden till att vi ska hålla på med det här är på något sätt att många människor ska komma och titta på oss. Så vi måste få kurvan att vända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".