Svarttaxibilarna har slutat rulla i Västerås

Svarttaxiverksamheten i Västerås har i princip upphört. Det är i alla fall åklagare Per Hedmans uppfattning sedan hans egen myndighet och en rad andra statliga och kommunala myndigheter i Västerås gick till samordnad attack mot svarttaxinäringen.

Det var under några månader i våras som polisen spanade på misstänkta svarttaxiförare i Västerås. Förarna filmades med hjälp av en specialkamera som kunde zooma in och registrera ansikten, skyltar och annat i mörker.

En svarttaxiresa inom Västerås kostar 100-150 kronor. Det skulle alltså innebära en förtjänst på minst 1 000 till 6 000 kronor per förare, skattefritt.

I en razzia 8 maj togs ett tiotal svarttaxiåkare in. Till idag har totalt 18 personer åtalats. Hittills har sju av dem dömts, för bland annat olaga yrkesmässig trafik och bokföringsbrott.

Polisens uppföljningar visar att svarttaxiåkandet i Västerås har upphört.

- Det förekommer väl några enstaka svarttaxikörningar idag, men på det stora hela verkar det som att det har upphört just nu i alla fall, säger Per Hedman till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".