Missnöje med vårdgaranti

En stor kartläggning som Sveriges Radio har gjort visar att många patienter runt om i landet är missnöjda med vårdgarantin, som ju ska innebära en begränsad väntetid för olika behandlingar.
Ungefär hälften av landstingen har infört vårdgarantin och nu vill en majoritet av landets politiker införa liknande regler i hela landet. Men det finns stora problem med systemet visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort. Till exempel har landstingen problem med att hålla tidsgränsen. Dessutom tycker många patienter att väntetider för behandling av sådana sjukdomar och åkommor som inte omfattas av vårdgarantin blir längre, visar kartläggningen. Glenn Andersson, socialdemokratiskt landstingsråd, anser att vårdgaratin fungerar i stort sett bra i Västmanland, men medger att det finns problem med att erbjuda vård inom de utlovade tre månaderna. Det gäller bland annat behandlingar som rör ögon, röntgen och kirurgi. En förutsättning för att vårdgaratin ska fungera är att patienterna kan få fullständing information om vårdsituationen, men endast landstinget i Östergötland kan idag erbjuda fullständiga uppgifter. Men i september väntas landstingets hemsida i Västmanland vara utbyggd, så att även västmanlänningar kan se hur långa väntetider det är för olika behandlingar. Servicen gör att man lättare kan ta ställning till om man istället vill söka vård i ett annat landsting som har kortare köer, menar Glenn Andersson. De flesta landsting, även Västmanland, saknar någon som arbetar med att guida patienterna till bästa behandling och plats. Endast Västra Götalands region erbjuder idag denna typ av service med ett speciellt kökansli. Men i början av 2003 kommer landstinget att starta en liknande informationscentral även här i Västmanland, säger Glenn Andersson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".