Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få anmärkningar på julborden i Västerås

Ris á la Malta är svårhanterat ur bakteriesynpunkt

Det ser i stort sett bra ut på julborden i Västerås. Det konstaterar miljö- och hälsoskydds-förvaltningen som besökt sexton olika ställen där man serverar julbord.

Livsmedelsinspektörer har kontrollerat kvalitén och hanteringen av maten på julborden de senaste sex sju åren och det har hela tiden blivit bättre.

- Jag tycker att resultaten har varit i stort sett bra. Vi har några prover som visat att maten har varit ”tjänlig med anmärking” men ingenting har varit otjänligt. Maten som har varit ”tjänlig med anmärking” är inte alls farlig att äta men kunde varit lite bättre hanterad, säger livsmedelsinspektör Kerstin Paulsén, på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås till P4 Västmanland.

Men det finns en speciell maträtt som är svår att hantera:

- Det är ris á la maltan som vanligt och det vet alla krögare om också. Förra och förrförra året vågade man inte riktigt servera ris á la malta, men nu har man börjat lite grann igen och det visar sig tyvärr på provreslutaten att hanteringen fortfarande är lite svår, säger Kerstin Paulsén.

Hon förklarar också varför just ris á la malta är så svårhanterat:

- När man lagar den från grunden så är ris alltid en väldigt känslig produkt att hantera. Man lagar den från grötris och i sluthanteringen blandar man med vispad grädde som också är en väldigt känslig produkt. Sedan har man kanske lite för varmt på julbordet och då hinner eventuella bakterier växa till.

Hon säger att rätten klarar sig bättre om den görs från förpackningar med färdiglagad risgrynsgröt och grädden blandas ner i sista sekund. Skålen med ris á la malta bör stå i en större skål med is i. Ett annat sätt är att göra ris á la maltan a la minute, det vill säga när gästerna frågar efter den.

- Så den inte hinner stå någon lång tid och det hinner växa bakterier i den, förklarar Kerstin Paulsén.

Hon tror att inspektionerna från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen är en av anledningarna att krögarna nu har bra ordning på sina julbord.

-Jag tror nog att det har gjort sitt till att vi går ut och kontrollerar julborden och vi har även märkt en uppskattning från gästerna som finns där när vi är ute. De tycker att det är bra att vi är ute och tittar på det. Och även krögarna är positiva ska jag säga, avslutar Kerstin Paulsén, livsmedelsinpektör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".